Moneymanagement

Wat is Moneymanagement?

Geld verdienen in een stijgende markt is nooit een probleem. Helaas betekent actief beleggen dat er ook altijd een kans bestaat op verlies. En als men pech heeft een aantal verliezen achter elkaar. Moneymanagement is hierin een belangrijk aspect voor succes. Moneymanagement is het actief beheren van het werkkapitaal: het behoud van het vermogen door het gebruik van een stoploss/stopprofit als ook het bepalen van de juiste grootte van de posities.


Als metafoor zouden we een vergelijking willen maken met een zeilboot. Beschouw uw tradingaccount als een zeilschip. Een teveel aan zeil zetten (relatief te grote posities innemen) geeft het schip een flinke vaart, maar de kans dat het omslaat bij een windvlaag is niet denkbeeldig. Wordt er in verhouding weinig belegd, dan heeft het schip te weinig zeil en is het bestand tegen een windkracht die nooit zal komen, terwijl de snelheid (lees vermogensgroei) helaas ook minimaal is.
Een beleggingsgezegde luidt: ‘de bulls gaan langzaam via de trap omhoog, de bears springen door het raam naar beneden’. Een in de loop van de tijd langzaam opgebouwde winstgevende positie kan in één klap verdwenen zijn.

Gecalculeerd risico nemen
Beleggen is nu eenmaal rendement maken door gecalculeerd risico te nemen. Als men geld in aandelen, opties of futures steekt, dan wil men dat het groeit in waarde. Om die waardegroei een reële kans te geven, moet men van te voren hebben bepaald bij welk verlies men uitstapt. Doet men dit niet, dan is de kans groot dat men winsten te vroeg gaat afkappen en verliezen te hoog laat oplopen.

Uit interviews met de toptraders van deze wereld (boek: Market Wizards; Jack D. Swager) blijkt dat het alléén professionele traders zijn die met niets zijn begonnen en nu miljoenen dollars per jaar verdienen. De vraag die Swager ieder jaar stelde was “waardoor word je een goede trader? ”. Uiteraard zijn de antwoorden verschillend, want de ene trader is de andere niet. Maar één aspect komt bij vrijwel iedere succesvolle trader naar voren en dat is Money Management. Iedere succesvolle trader benadrukt dat Moneymanagement ontzettend belangrijk is voor het succes van trading. Al zou u zelf de juiste in- en uitstapsignalen goed kunnen vaststellen, dan ben u nog nergens als u Moneymanagement niet goed toepast.

Perfectindicator biedt u voor een groot gedeelte deze tools aan, en bij een trade weet u ook waar de stoploss ligt. U hoeft zelf slechts te kijken naar de grootte van uw eigen account hoeveel posities u inneemt per trade. Dat is voor iedere portemonnee natuurlijk verschillend. De een handelt met een tracker, de ander met een turbo of meerdere turbo’s, cfd's, de volgende verschillende futures. Dit houdt ook in dat u zelf uw stopprofits en stoplosses in zult moeten voeren en moet neerleggen bij uw eigen broker. Wij geven de stoploss en stopprofits en bijstellingen hierop altijd mee bij onze trades als onderdeel van riskmanagement.

Beheer van werkkapitaal
Perfectindicator definieert Money Management als zijnde het beheren van uw werkkapitaal en het bepalen van de grootte van de posities, wat uzelf kunt doen op basis van uw kapitaal of reeds opgebouwde kapitaal vanuit de reeds opgebouwde winsten. U kunt uw positie verzwaren naarmate wij steeds meer winst voor u bereiken.


Wij benadrukken dat goed Moneymanagement, een goede spreiding van uw belegging, en daarnaast  de signalen van Perfectindicator elk 33% uitmaken van uw succes als startende professionele trader. Het belang van Moneymanagement wordt veelal onderschat door beleggers, ook al omdat het stuk technische analyse naast het goede inzicht op de bredere marktontwikkeling in het algemeen, zich met name richt op het innemen van het juiste moment van de juiste positie. Alleen uw eigen kasboekje zult u zelf moeten beheren.


Om zo veilig mogelijk te beleggen bouwen we een risicobeheer in. Dit houdt in dat als we meer verdienen we meer kunnen inleggen. Als we echter verliezen gaan we ook minder risico nemen.

We beginnen voor een future op de AEX met een bedrag van 7.500 euro. We kunnen hier 1 future voor kopen en overnight gaan. De margin is momenteel € 7250 euro en intraday € 3.625

Als we 5 punten hebben gepakt, hebben we 1000 euro verdiend en dus als saldo 8.500 euro. Als we na een aantal trades in totaal 38 punten hebben is het bedrag opgelopen tot 15.000 euro. Nu kunt u steeds per trade 2 futures gelijktijdig kopen. Als we dan weer 25.000 euro verdiend hebben als totaalsaldo dan kunnen we met 3 futures tegelijk gaan handelen enz.  Onze resultaten zijn nu niet op deze manier bewerkt of aangepast, maar u zult verbaasd zijn waar u op uitkomt terwijl het risico per transactie gelijk blijft per future. U moet deze rekenexercitie zelf doen om dat te berekenen. U kunt natuurlijk ook gewoon steeds met 1 of 2 futures blijven handelen, uw vermogen groeit dan alleen minder hard. Thats all.

Zak je onder een bepaalde grens doordat er een trade niet goed is gegaan dan moet u natuurlijk ook met minder futures handelen, zie onderstaande staffel. Dus zakt u onder de 20.000 Euro, gaat u weer met 2 futures handelen i.p.v. 3 futures.
€ 7.500 -  €15.000 1 future
€15.000 - € 20.000 2 futures
€20.000 - € 25.000 3 futures
€25.000 - € 30.000 4 futures
€30.000 - € 35000  5 futures
Enzovoort…
Een eenvoudig Moneymanagement systeem is gewoon linear steeds met de opgebouwde winsten een extra future bijkopen. Dit kan natuurlijk ook in kleinere proporties maar dan met bescheidenere producten als CFD's, turbo's etc.. zolang u maar lineair blijft in de opbouw en afbouw van aantallen.

Let op!

Wij geven geen advies, alleen als houder van een betaald abonnement ontvangt u de long & short signalen van ons handelssysteem. Voor concreet advies over futures/opties, etc. en in te nemen posities verwijzen wij u altijd naar uw eigen broker/bank. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Copyrights 2002-2015 Perfectindicator.nl | All rights reserved.| Algemene Voorwaarden | KvK: 52445259 | BTW: NL126466361B01

website: Open Source Design

 • Perfectindicator

  1. Met dit formulier kunt u uw mening over onze website geven. Hierop wordt niet gereageerd. Hebt u een vraag, maak dan gebruik van onze contactmogelijkheden.
  2. Wat vindt u van deze pagina?
   Maak a.u.b. een keuze
  3. Wilt u uw keuze toelichten?
   Invalid Input
  4. Invalid Input